Franklinstraat 6
's-Gravenzande
0174 441 268

Deel spullen gaat rechtstreeks naar het buitenland

Ze zijn beiden 77 en zetten zich al jaren met ongekende inzet in voor het goede doel. Bep Jansen – Scholtes en Jan van der Kooij. Ze krijgen beiden regelmatig spullen van De Recycling. Die Westlandse spullen gaan als gift naar landen als Albanië, Ghana en Moldavië.

“Ik heb het tegenwoordig drukker dan toen ik nog voor een baas werkte”, lacht Jan van der Kooij. Zijn vrouw noemt hem wel eens ‘Malle Pietje’. Voor anderen is hij ‘de bedelaar’. Jan kan er om lachen. Hij ‘bedelt’ immers niet voor niets. En alle spulletjes die hij inzamelt – van brillen tot chemische toiletten en van kleding tot pannen – krijgen een prima bestemming.

Jan haalt bij De Recycling al zo’n twee jaar wekelijks ijzer en koper op dat niet verkocht kan worden. “Ik zou willen dat er meer van zulke leveranciers waren.” Hij stript het ijzer van allerlei apparaten en meubels en brengt het vervolgens naar de metaalhandel. Met de opbrengst worden projecten in onder meer Albanië en Moldavië gefinancierd, zoals internaten voor weeskinderen. “Als je ziet hoe blij de mensen zijn met de hulp die we bieden… dat is met geen pen te beschrijven.”

Zo’n twee keer per jaar gaat Jan samen met collega vrijwilligers van Stichting Filippus naar Albanië en Moldavië. Hij komt al meer dan twintig jaar in Albanië. Dankzij de hulpverlening is de situatie er volgens Jan wel iets verbeterd, maar Moldavië blijft daarbij nog achter.

Naaimachines naar Ghana
Ook in een land als Ghana is de nood hoog. Bep Jansen – Scholtes probeert er al meer dan een kwart eeuw iets aan te doen. Ze nam de taak over van een tante en is er bijna dagelijks mee bezig. “Het laat je niet meer los.” Elke vrijdag komt Bep bij De Recycling, om spullen op te halen. Thuis gebruikt ze twee garages als opslagplaats. Ze haalt één keer per jaar geld op bij familie en vrienden. Daarnaast krijgt ze alle naaimachines en schrijfmachines van De Recycling. “Die zijn keihard nodig in Ghana”, zegt Bep.

Foto naturagift naaimachines Bep Jansen

Elk jaar gaan er een paar honderd naaimachines naar het Afrikaanse land. Die worden met name op naaischooltjes gebruikt. Maar Bep zamelt ook andere spullen in, zoals kleding (ook wel van De Recycling), schrijfwaren, schriftjes en dergelijke. In samenwerking met de Stichting Reik Elkaar de Hand wordt alles naar Ghana en Oekraine vervoerd. De situatie in Ghana is de afgelopen decennia verbeterd. “Maar de mensen zijn er nog steeds straatarm”, constateert Bep.