Franklinstraat 6
's-Gravenzande
0174 441 268

Geschiedenis

Kringloopwinkel De Recycling is in 1979 gestart vanuit een garage aan de Van De Kasteelestraat in ‘s-Gravenzande. Deze actie kwam voort uit een kerkelijke jongerenvereniging, waar jongeren nadachten over hun levensstijl en consuminderen. In maart 1983 is de stichting officieel opgericht. De omzet bedroeg de eerste jaren niet meer dan 25 gulden per week. En de opbrengst was voor Polen, dat toen erg arm was. Er werd ook kleding ingezameld, om mensen de winter door te helpen.

Bakfiets
Vanuit de garagebox groeide De Recycling ook naar het naastgelegen Groene Kruisgebouw. Dat kon gratis gebruikt worden, want dat pand stond op de lijst om gesloopt te worden. De sympathie voor De Recycling groeide in die tijd, ook bij   de gemeente ‘s-Gravenzande. Daarom kreeg De Recycling in 1985 het oude postkantoor ter beschikking, aan het Vaartplein. Ook dat gebouw stond op de nominatie om gesloopt te worden.

Deze periode werden goederen nog opgehaald met een bakfiets. Uit idealisme, maar ook uit kostenoverwegingen. Deze bakfiets is nu te vinden de eerste etage in De Recycling, bij de kledingafdeling.

Afgebrand
Vanuit het Groene Kruisgebouw verhuisde De Recycling in 1990 naar de Hoflaan, samen met de Wereldwinkel. De gemeente bood daar een loods van 350 vierkante meter aan en de Recycling kreeg een huurcontract van zeven jaar. Voor het eerst beschikte De Recycling over een permanente plek! Met een groeiende groep vrijwilligers is die loods verbouwd en ingericht. Het was er vaak bitterkoud in de winter. In die jaren is De Recycling ook een keer afgebrand doordat jonge jongens naast het pand met vuur speelden, daardoor moest De Recycling zes maanden de deuren sluiten. De Recycling is daarna weer geopend en verder gegroeid. Er kwam ook een tweede huurcontract voor de loods. De opbrengsten van De Recycling werden inmiddels verdeeld over meerdere goede doelen en gingen niet meer alleen naar Polen.

Meer oppervlakte
In 2005 verhuisde de kringloopwinkel naar het veel grotere pand aan de Franklinstraat 6 in ‘s-Gravenzande. Daar is de kringloopwinkel nu nog gevestigd. Door de grote oppervlakte konden er veel meer spullen gerecycled worden en stegen de opbrengsten. Die opbrengsten gaan nog steeds naar een heleboel goede doelen. En de kringloopwinkel wordt nog steeds 100% door vrijwilligers draaiende gehouden, inmiddels zijn er meer dan 70 actief.

Herinneringen
Wat zijn uw herinneringen aan De Recycling? Wat heeft u er gekocht? Hebt u zelf meegeholpen als vrijwilliger? Die herinneringen kunt u hieronder doorgeven, daar zijn we blij mee!